Mississippi Records och Little Axe Records

Mississippi Records har funnits sedan 2003 och delades 2011 upp i Mississippi Records och Little Axe Records. Mississippi Records är både en skivaffär i Portland, Oregon samt en label baserad i Chicago. Bolaget är specialiserat på återutgåvor av äldre musik på vinyl. Blues, Folkmusik, Gospel, Country, Singer/Songwriter med mera. Det är uteslutande ganska små utgåvor.

Mississippi Records
Bildkälla: Mississippirecords.net

Men kassetter då? Blandband galore!

I den här artikeln tänker jag inte behandla deras utgåvor av vinyl utan fokusera på kassetter. 2005 uppkom idén att sälja billiga mix tapes i butiken för att ge besökarna ett billigt och enkelt sätt att navigera i butikens utbud. Man började helt enkelt göra lite blandband på olika teman som alla var baserade på butikens utbud och ägarens personliga smak. Dessa kassetter var enkelt kopierade och handmålade omslag som kopierades upp och sedan såldes de för 3 dollar styck. Det visade sig vara ett smart drag och efterfrågan var stor.

Idag har det givits ut över 130 mix tapes i Mississippi Records Tape Series. Många av dessa kom i väldigt små utgåvor och är näst intill omöjliga att få tag på idag. En del av kassetterna släpper de en ny batch av då och då men en del av dem har de förlorat mastern till så då blir det inga fler. För att komplicera det ytterligare så följde några av utgåvorna med i flytten till Little Axe records som alltså ges ut av dem idag.

Mississippi records tape series
Ett litet urval av Mississippi records kassettband!

Men vad är det för musik då?

Musikaliskt så är det en ganska spretig serie med stort fokus på äldre Soul som på ”We’re gonna make it – Part one” MRC-003, men också blues som på ”Blues runs the game” MRC-029, Doo wop, garage rock, country som på ”Men with broken hearts” MRC-020, R&B, gospel som på ”What happens to people” MRC-118, Psych, pop med mera.

Blandband

Det finns även en del udda utgåvor som ”Trust your child (Difficult childrens music)” MRC-007. Och ”Satan is real” MRC-035, en samling med Metal av Bathory, Venom, Mayhem med flera.

Några fina utgåvor med Nina Simone: ”Fuck you America” MRC-070, ”Fuck you America! No, Really. Fuck you America!” MRC-113. “I wish I know how it felt to be free (Fuck you America Part 3)” MRC-114.

Nina Simone kassettband

Det här är underbart LoFi och väldigt innerligt. Dessa kassetter kan definitivt fungera som ingång om man vill grotta ner sig i en ny (gammal) genre, men framför allt sätter de fina stämningar. Jag brukar slänga i dem i spelaren utan att titta på låtlistan och sen låta mig överraskas. Det finns en väldigt fin historia om hur den här kassettserien kom till på Mississippi Records hemsida som jag varmt rekommenderar er att läsa.

Så var får jag tag på dessa kassettband?

Mississippi Records

Larrys Corner i Stockholm

…och självklart på Discogs. Men det är bättre att stödja Mississippi records direkt eller Larrys Corner. Om någon däremot snöar in på att försöka samla på sig hela kassettserien så måste ni nog handla på Discogs till slut eftersom varken Mississippi eller Larrys har alla utgåvorna.

Little Axe Records kassettutgåvor

Little Axe fokuserar till största del på vad som väldigt brett skulle kunna kallas ”world music”. Jag måste tillägga att jag gillar deras omslag.

Little Axe records kassettband
Ett litet urval av kassetter från Little Axe.

Time Waits for no one – LAC-048

En samling med mestadels låtar från Nigeria men även från Benin, Senegal med mera.

Station Hurt – LAC-047

En samling soul och r&b från ett gäng singlar köpta på en blueberry farm.

Never Love a Stranger – LAC-046

Samling Bajan Oldies. Singlar från Barbados.

Black plastic singing flats – Volume 1-5

Koreansk folk och pop musik.

Forget the night – LAC-038

En mix av blandade låtar som man även kan lyssna på här: https://littleaxerecords.bandcamp.com/album/forget-the-night

…och mycket mer!!

Dessa kassetter kan man köpa här:

Little Axe Records

Larrys Corner i Stockholm

…och på Discogs.