Kassettband har funnits med oss sedan slutet av 1960-talet och har varit ett populärt medium för att spela in musik. I många år var det ett av de mest populära sätten att lyssna på musik, men nu har det ersatts först av CD-skivor och sedan av digitala alternativ. Här följer en enkel översikt över olika typer av kassettband. Vilken typ av kassettband du skall använda är beroende av syftet med inspelningen.

Olika typer av inspelningsbara kassetter

Type I:

Type I är det vanligaste formatet och kallas ibland för normal- eller konstitutionellt band. Det finns i flera olika storlekar, inklusive normalt och mikroband. Det används vanligen för att spela in musik och andra ljud och är också ett populärt val för att spela in samtal och intervjuer.

Type II:

Type II, eller High-Bias-band, är ett höghastighetsband som är designat för att ge bättre ljudkvalitet än type I. Det kallas även Chrome band.Det är ett populärt val för att spela in musik med högre kvalitet, men även för att spela in ljud som kräver högre frekvenser, som förstärkningar och synt.

Type III:

Type III, introducerades av Sony 1973. Även kända som Ferrichrome-band, de tillverkades även av Agfa och Basf. Denna typ av kassetter tillverkades ända in på mitten av åttiotalet trots att de aldrig blev särskilt populära samt det faktum att de spelat ut sin roll när Metal, eller Type IV kassetten introducerades. Tilläggas bör även att få kassettbandspelare har en inställning för Type III vilket innebär att du ändå får spela dem på normal position.

Type IV:

Type IV, även kallat Metal-band, är ett kassettband som är designat för att ge bästa ljudkvalitet. Det är ett populärt val för att spela in musik med bästa möjliga kvalitet, men även för att spela in ljud som kräver högre frekvenser, som förstärkningar och synt.

Maxell bandguide och musikguide

Här har vi en lite rolig trivia. Maxell gav ut denna trevliga lilla guide för att vägleda deras kunder i val av kassettband.

Maxell kassettband guide
Maxells bandguide för att visa vilka kassetter som är optimala för olika typer av musikanläggningar.
Maxell musikguide
Maxell musikguide för att visa vilka typer av kassetter är optimala för olika typ av musik.

Slutledning – olika kvalitet på kassettband

Alla typer av band har sina fördelar och nackdelar. Det är viktigt att välja det band som passar bäst till det ljud som ska spelas in. I slutändan beror det på vilken typ av ljud som ska spelas in, vilket format som är bäst lämpat för att uppnå det resultat som önskas. Men även på vilken typ av anläggning som kassetten ska spelas upp på. Om kassetten ska spelas upp på en enkel kassettbandspelare eller ett billigt kassettdeck så finns det ingen anledning att köpa Type-IV band eftersom stereon inte är anpassad för att spela dessa kassetter. För normalt hemmabruk räcker det oftast gott och väl med en Type II kassett.