Dismember - Pieces - kassettband

169 kr

Köp nu

Dismember – Pieces

Långt tillbaka när dödsmetallen var vital och farlig var Dismember farligast av dem alla under en kort tid. ”Pieces” var deras 15 minuter (närmare bestämt 15 minuter och 57 sekunder) av ökändhet. Dismember tog det svenska dödsmetall-soundet, som Entombed och Carnage banade vägen för, till en ny extrem. Snabbare, brutalare och mer övertygande än sina samtida finns inte ens en antydan till subtilitet på denna EP.

Kanske den mest omedelbart särpräglade delen av Dismembers sound är det ”klickande” bas-trumsoundet. Istället för att dundra på under mixen som till exempel Obituarys, är Dismembers bas-trummor där bredvid virveltrumman och smäller dig i ansiktet, kräver uppmärksamhet. Även om Fred Estby inte är en fantastisk teknisk trummis är hans prestation brutal och fylliga trumfillers och krokiga taktarter skulle ha förstört den övergripande sloggande effekten. Gitarr- och basljudet är i princip samma som Entombeds album ”Left Hand Path” och ”Clandestine”. Det är den typ av oljud som en V8-motoriserad motorsåg skulle göra när den river genom en betongvägg.

Det är också överraskande väldefinierat för ett dödsmetallband. Riffen, liksom trumspelandet, är långt ifrån spektakulära, men tillräckligt tydliga för att fastna i huvudet flera timmar senare, särskilt ”I Wish You Hell” och ”Torn Apart”. Något som skiljer Dismember från andra svenska death metal-band i början av 1990-talet var gitarrsolona. De var lite glesa, som de oftast är inom death metal, men visade thrash- och NWOBHM-influenser, en oupphörlig kombination vid den tiden. Matti Karki growlar som en besatt man, och från ljudet av det att döma är demonerna inuti honom inte alltför förtjusta i varandra. Det finns deathgrunt-demonen, som verkar vara Karkis främsta musikaliska persona. Det finns också den plågade-brinnande-i-helvetesdemonen, som framhäver lyriska höjdpunkter, och sedan finns det den missnöjda-murrande-demonen, som klagar på att de andra två pratar för mycket.

Kort och gott lyckades denna EP hjälpa till att definiera en scen och tillfredsställa hungern hos Dismembers fans som ville ha mer av det otroliga debutalbumet ”Like An Ever Flowing Stream”. Bandet lyckades också få sig själva förbjudna i ett antal länder på grund av den lyriska innehållet och artworken. At The Gates? En grupp skolflickor jämfört med Dismember.

Låtlista:

 1. Intro
 2. Pieces
 3. I Wish You Hell
 4. Carnal Tomb
 5. Soon To Be Dead
 6. Torn Apart
 7. Pieces (live)
 8. Reborn In Blasphemy (live)
 9. Override Of The Overture (live)
 10. Carnal Tomb (live)
 11. Skin Her Alive (live)
 12. Case Obscene (live)
 13. I Wish You Hell (live)
 14. Bleed For Me (live)
 15. Deranged From Blood (live)