Bandcamp är en fantastiskt fin plattform för musikälskare och då särskilt för människor som alltid är på jakt efter ny musik. Men bandcamp är också en väldigt fin plattform för kassettälskare eftersom många band på bandcamp även ger ut sin musik på kassettband.

Nya kassettband köpta på Bandcamp
Nya kassettband köpta på Bandcamp

Att köpa kassetter på Bandcamp

Jag har köpt mycket kassetter på bandcamp och det har alltid fungerat helt felfritt för mig. Jag har aldrig haft något strul med betalning eller leveranser. Eftersom man då ofta beställer kassetter som levereras från England eller USA eller andra länder så kan det ju dock bli lite dyrt med frakt och skatt men å andra sidan så är oftast kassetterna billigare än om du skulle ha turen att hitta dem i butik i Sverige.

En annan fördel med att handla sina kassettband på Bandcamp är att man då kan köpa dem direkt från artisten eller ett litet bolag som inte har något stort distributionsnät och på så sätt stödja den kreativa delen av musikindustrin. Det innebär också att man i många fall får en lite personligare touch. Jag har flera gånger fått med klistermärken eller handskrivna meddelanden direkt ifrån artisterna vilket alltid är lika trevligt. En gång när jag beställde några vinylskivor av en synthwave artist så skickade han dessutom med en testpress helt utan extra kostnad. Det händer knappast när man beställer från Amazon.

En anledning till att handla på bandcamp är att många av utgåvorna från mindre artister är så små (Under 100 ex) att de tar slut snabbt och att de inte säljs någon annanstans så du kan få tag på mycket udda och sällsynta utgåvor.

Några exempel på kassetter på bandcamp , brett indelade i genre:

Metal

Master Boot Record kassetter

Master Boot Record är en avantgardist chiptune synthesized heavy metal artist. Han skapar egen music men har även gjort väldigt intressanta tolkningar av klassisk dataspelsmusik. Alla titlar och hela hans image är retro dataspråk. Åtminstone två av hans album finns tillgängliga på kassett (flera har sålt slut):

Internet Protocol – Master Boot Record

Interrupt Request – Master Boot Record

Eternal Champion är ett Amerikanskt episkt heavy metal band med ett klassiskt sound.

Eternal Champion - Ravening Iron - kassettband

The Armor of Ire – Eternal Champion

Ravening Iron – Eternal Champion

Lord of Confusion är ett psychedeliskt stoner doom band från Portugal.

Evil Mystery – Lord of Confusion

Elektroniskt

Goodbye, 5o 5oon av Pan!c Pop är elktronisk pop med lite åttiotals-feeling men ändå modernt. På köpet får man ju denna snygga album art.

Goodbye, 5o 5oon av Pan!c Pop

Timeslave Recordings kan man hitta de eminenta LA Nights med deras tredje album Sensate i en limiterad upplaga av 50 kassetter. Fin synthwave från UK.

Gillar man lite mer laid back elektronisk musik så kanske Chillwave trion Luxe & Leisure faller i smaken med deras album Resort.

Luxe & Leisure - Resort - Kassettband

För åttiotals synth/soundtrack inspirerad elektronisk musik kan jag rekommendera Kalax från Liverpool, UK med deras album III.

Experimentellt

Darklife av death’s dynamic shroud

The desert of the real itself av Thomas Wincek – Detta påminner starkt om 70-80talens elektroniska music från tyskland som till exempel Conrad Schnitzler. Wincek använder sig av Synthesizers, Korg och Yamaha.

The desert of the real itself av Thomas Wincek - kassett

रोमांटिक सपना – New Delhi Express – Vad sägs om lite experimentella, drömmande Hindi grooves?

रोमांटिक सपना - New Delhi Express - kassettband