1983 genomförde Elektronikvärlden ett större test av kassettband som fanns att tillgå på svenska marknaden. Dessa kassetter av Sony testades: Sony UCX-S, Sony UCX, Sony AHF, Sony BHF samt Sony CHF.

Sony Kassettband test
Credit: Tapetardis.wordpress.com

Så här är testresultatet

Svenska Sony tillhör de importörer som inte direkt satsar på metallband. Inte heller slår man på trumman för sitt ferrokromband.

I stället toppar man kassettprogrammet med två band av kromtyp. Och det gör man kanske rätt i. Vi menar nämligen att Sony UCX är lika bra som de flesta metallband, och har därför placerat det i grupp 2! Visserligen klarar UCX inte lika stark diskant, men i gengäld ger den högre dynamik med framför allt lägre brus. Dessutom har bandet lika obetydlig kopieringseffekt som metallbanden. Ett imponerande band, som alltså kan ersätta ett dyrare metallband!

Förmodligen är det väl meningen att Sony UCX-S skall vara bättre än UCX. Vi anser emellertid inte det. UCX-S har som främsta egenskap en diskanthöjning på ca 1,5 dB vid 10 kHz. Dessutom ger bandet en lägre dynamik, varför vi placerar det i grupp 3 bland andra kromband med bra prestanda, under de allra bästa.

Bland järnoxidbanden finner vi två Sonyband bland de allra bästa, dvs i grupp 3. Det är Sony AHF och BHF. AHF ger mycket hög dynamik med hög utstyrbarhet och lågt brus. Den totala bilden är alltså mycket bra, men som fläckar på solen finns en diskanthöjning och en rätt stor kopieringseffekt.

Sony BHF är ett billigare band som vi placerar i samma klass. Det har åtskilligt högre brus och ger därför lägre dynamik. Men det ger en oklanderligt rak frekvensgång och liten kopieringseffekt.

Sony CHF tillhör kategorin enkla band med dålig diskant, och bör trivas väl tillsammans med sina gelikar i klass 5.

Förklaring till klasserna/grupperna:

  1. Bästa banden på marknaden. Här finns bara typ IV
  2. Mycket bra band. Här finns både typ IV och typ II.
  3. Bra band av typ IV, II och I.
  4. Användbara band av typ II och I.
  5. Enkla band av typ I.
  6. Här hamnar de allra enklaste banden av typ 1

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta kassett tillverkare förändrade sina band genom åren och ibland ändrade de beteckningen på dem men ofta förändrades bandkvalitén utan att man ändrade beteckningen. Så om man läser gamla tester är det viktigt att veta när de är gjorda samt vilken årgång kassetterna som testades var.