Utvecklingen inom tech går oerhört fort idag och nya omvälvande framsteg görs med kortare och kortare mellanrum. När TVn kom så slog den inte ut radion men jag antar att radion behövde anpassa sig till den nya mediala miljön och utveckla det egna mediumets särdrag. Radio kunde inte tävla med TV så därför var de tvungna att bli bättre på det som särskiljde dem från TV.

Samma sak händer oftare nu med olika typer av media. När CDn kom så slog den inte ut vinylen och kassetten men den var väldigt nära. Nu är vi två steg bort från tiden med vinyl och kassett, först kom cd’n och sen digital musik men vinyl och kassett är inte döda än och inte heller cd’n. Istället växer vinyl och kassett igen sett till nyförsäljning.

Varför växer försäljning av vinyl och kassett igen?

Vinylskivor och kassetter

Så varför är det så då? Jag tror att de olika medierna kompletterar varandra, det finns fördelar och nackdelar med alla format. Eller om du vill kalla det egenskaper. Man kan diskutera ljudkvalitet och alla möjliga aspekter i all evighet men även om vi skulle ta fram korrekta vetenskapliga fakta om ljudåtergivningen mellan olika format så skulle vi ändå ha olika åsikter om vilket format vi föredrar. Varför det? Därför att de olika ljudformaten har olika egenskaper som tilltalar oss olika mycket precis som tv och radio hade olika egenskaper. De passar helt enkelt till olika saker, radio är bra i bilen eller när man inte har tid att rikta all sin uppmärksamhet mot en skärm. Tv är bra för att visualisera saker och ge en total avkoppling eller ett totalt engagemang när man har möjlighet till det.

Vinylen och kassetten har aspekter som digital musik saknar och tvärtom. Digital musik är perfekt i dina lurar på tunnelbanan eller när du är ute och springer till exempel. Den är även perfekt för att fördjupa dig och bredda dig rent musikaliskt. De fysiska medierna ger å andra sidan möjlighet till mer eftertanke och avkoppling. Själva processen i att lägga på en vinylskiva och vända sida eller sätta i ett kassettband och vända sida ger en ytterligare dimension till musiklyssnandet. Att sitta och vända och vrida på fodralet och läsa texter samtidigt som du lyssnar tillför något till lyssnandet. Sann avkoppling kräver ofta en rutin som det fysiska formatet kan bidra med men som saknas i att lyssna digitalt.

Att återuppfinna hjulet

Nu är det ju så att i tider av omvälvande teknisk förnyelse så uppstår det något nytt på bekostnad av att andra saker tenderar att försvinna. I fallet med vinylskivan så har vi kunnat följa nyheterna de senaste åren om hur man var tvungen att lära sig pressa vinyl igen nästan från början på många ställen. Detta ledde dock till högre ljudkvalitet eftersom den nya målgruppen var i hög utsträckning personer som brydde sig om det. De sista vinylskivorna jag köpte innan massproduktionen av vinyl gick i graven var ganska dåliga kvalitetsmässigt. De var väldigt tunna ofta halvdåligt gjorda vinylskivor. Idag produceras det väldigt mycket tunga högkvalitativa skivor igen.

TDK MA-XG kassettband

När det gäller kassettband så har den återuppståndelsen inte kommit lika långt än. Försäljningen av nya kassettband är bara uppe i några hundra tusen men med tanke på att den återhämtat sig från något tiotal tusen så får man ändå säga att den är på god väg. Vad få människor vet är dock att det endast finns ett fåtal tillverkare av kassettband kvar i världen så jag skulle säga att det var i grevens tid som kassettbandet kom tillbaka. I USA finns det idag så vitt jag vet endast en tillverkare av kassettband, National audio company. När de flesta andra bolag la ner tillverkningen av kassettband så klev National audio company fram och köpte en massa utrustning av dem för att duplicera kassetter. Många av dessa bolag köper nu sina kassetter av National audio company. Och sedan ett tag tillbaka tillverkar de även de magnetiska banden som ett kassettband består av. Tidigare köpte de in det men när bolagen som tillverkade det la ner insåg de att de var tvungna att börja tillverka magnetband själva.

Maxell
Kan Maxell börja tillverka sina bästa kassetter igen?

Det finns även en stor tillverkare i Frankrike, RTM (Recording The Masters). Enligt The Brussels Times finns det även en tillverkare i Nederländerna. Jag är övertygad om att det finns några till, förmodligen någon i UK men poängen är att det finns väldigt få i världen. Min förhoppning är att den här industrin kan få en kvalitativ nytändning som har visat sig vanlig inom andra medier när marknaden har vänts helt upp och ner. Det vore till exempel kul att få se en tillverkare som plockar upp och börjar tillverka de gamla fina Metal banden igen, eller andra högkvalitativa kassetter. Drömmen vore ju om TDK och Maxell började tillverka sina bästa kassetter igen. Men vi har nog en bit kvar till dess, efterfrågan måste öka drastiskt innan det sker.

Metallband