De flesta som vuxit upp med kassettband eller som har använt kassetter länge har lite koll på olika inspelningsbara kassetter. Om du nyligen blivit intresserad av kassettband och vill göra egna blandband så kan det vara svårare att veta vilka kassettband du ska använda. Det finns en uppsjö av alternativ när vi talar om gamla kassetter. I nytillverkning finns det dessvärre inte mycket att välja på. I den här artikeln hoppas jag kunna svara på de vanligaste frågorna angående inspelningsbara kassetter. Alla bilder kommer från min egen samling.

Philips kassettband
Philips EQ-I 60 NOS

Vad ska kassettbandet användas till?

Maxell musikguide
Maxell Musikguide – Vilken maxellkassett passar till vilken musik.

Det första du bör tänka igenom är vad kassetten ska användas till. Olika kassettband tillverkades för olika syften. En del kassetter tillverkades för att återge musik ypperligt och andra tillverkades för tal. Kassettbandet uppfanns 1962 och syftet med det från början var att spela in diktering (tal). Med det sagt så återger olika kassetter olika typ av musik olika bra. Utöver detta så handlar det om hur bra ljudkvalitet som faktiskt behövs för en inspelning. Så ska kassetten användas till att spela in musik, ska du tala in på den eller spela in olika ljudeffekter?

Olika krav på ljudkvalitet

Fuji DR kassettband
Fuji DR 90 NOS

För det första så har vi alla olika krav på ljudkvalitet när vi lyssnar på musik. Spannet mellan audiofilen som kan irritera sig på minimala kvalitativa aspekter till personen som kan lyssna på i princip vad som helst och ändå bara njuta av musiken. Vi är alla olika. För det andra så beror det på hur musiken spelas upp efter att den blivit inspelad. Om du planerar att spela upp kassetten i den billigaste tänkbara bandspelaren från idag eller i en gammal billig bilstereo från 1982 i din gamla volvo, så behöver du heller inte bekymra dig om att spela in musiken på de bästa och dyraste kassetterna du kan få tag på. Om du däremot verkligen är kräsen och planerar att spela upp musiken på en high-end anläggning i ett högkvalitativt kalibrerat kassettdäck så är det viktigt att använda en högkvalitativ kassett.

Maxell bandguide
Maxell Bandguide – Vilken Maxellkassett passar att spela i olika kassettbandspelare.

Olika typer av kassettband

Denon HD-MS
Denon HD-MS 100 typ IV kassett

I en tidigare artikel har vi kortfattat gått igenom de olika typerna av kassettband. Typ 1-4, där typ 1 är en normalkassett som kan användas till det mesta. Låt oss kalla det ett vardagsband. Om du inte har några högre krav utan bara vill spela in tal eller en mixkassett att spela upp i en vanlig kassettbandspelare så gör typ 1 oftast jobbet helt ok.

Typ 2 är ett kassettband som är designat för att ge högre ljudkvalitet än typ 1. Det kallas också för chrome band eller high bias.

Typ 3 behöver vi inte bry oss om eftersom det spelade ut sin roll ganska snabbt och det blev aldrig särskilt populärt.

Typ 4 eller metal-band är dock högintressant för den som är ute efter riktigt bra kvalitet. Denna typ av kassetter anses ge den bästa kvaliten på ljudinspelningar. Om du kan hitta dem så är de också de dyraste att köpa.

En viktig sak att ha i åtanke är fortfarande hur du sedan tänker dig att kassetterna ska spelas upp. Det är inte alla kassettbandspelare som är anpassade för att spela upp alla typer av kassettband. Många kassettdäck och portabla bandspelare har bara ett eller två lägen, alltså för typ 1 eller typ 1 och två. Så om du planerar att skaffa och använda metal kassetter är det bra att se till och ha en bandspelare som även har metal position som val.

Nyproducerat, NOS eller begagnat

Nu när vi har gått igenom vilka olika typer av kvalitet som kassettband har så har det blivit dags att titta på vilket skick vi bör skaffa. Utbudet idag för kassettbands-entusiasten är tyvärr inte lika trevligt som för 20-30 år sedan. Vi har i princip 3 olika alternativ att tillgå för att få tag på de kassetter vi vill ha. Här presenteras kortfattat för och nackdelar med dem.

Nyproducerade kassetter

Det finns idag inte särskilt många tillverkare av oinspelade kassettband. Det finns några olika ”no-brands” där det är svårt att avgöra kvaliteten utan att själv testa dem. Det finns även nytillverkade Maxell UR samt nytillverkade kassetter av märket TDK. Dessa är dock endast Typ 1 eller normal position kassetter. Så vitt jag vet finns det inte bättre nytillverkade kassetter vilket leder oss till alternativ 2.

NOS kassetter

Maxell UL kassettband
Maxell UL-90 NOS kassettband

NOS står för New Old Stock, det är alltså kassetter som tillverkades back in the day när kassetten fortfarande levde och frodades. NOS ska även vara oanvända, gärna inplastade. Om dessa kassetter förvarats väl det vill säga torrt, svalt och mörkt så kan det vara det bästa alternativet. Andrahandsmarknaden för högkvalitativa (Typ II samt typ IV) NOS kassettband är lukrativ då dessa band är väldigt eftertraktade.

Begagnade kassetter

Begagnade kassettband
Begagnade kassettband går att återanvända. Men tänk på att ljudåtergivningen blir sämre ju mer använda / dåligt förvarade kassetterna har varit.

Att köpa begagnade kassetter för att använda och spela över den tidigare inspelningen är ett billigt alternativ som kan fungera nog så väl. Om du inte har väldigt höga krav så är detta ett mycket bra alternativ. Att köpa ett högkvalitativt kassettband som endast spelats in på en gång tidigare och som sedan inte spelats särskilt mycket ger för de flesta en fullgod kvalitet. Jag har återanvänt många begagnade kassettband. Att däremot använda ett 40 år gammalt uppenbart slitet kassettband att spela in på kommer att generera mediokert resultat då kassettband degenereras med tiden.

Olika tillverkare

kassettband olika tillverkare
Olika klassiska tillverkare av kassettband

Det har funnits mängder med olika märken som tillverkat kassetter genom åren. Några av de mest kända och högst ansedda märkena är Maxell, TDK, Sony och Fuji. Men det fanns mängder varav några var budget märken som Memorex och Skc men även väletablerade märken som Agfa, Denon, Basf och Philips. Alla dessa märken tillverkade mängder av olika kassetter genom åren, en del mediokra och en del alldeles fantastiska. Här finns en utmärkt sajt (Vintagecassettes.com) som listar olika kassetter efter märke och tillverkningsår. Viktigt att komma ihåg att många kassetter tillverkades under många år och ibland uppdaterade man kassetten men behöll samma namn och ibland uppdaterade man bara utseendet på kassetten eller förpackningen men kassetten var densamma kvalitetsmässigt.

Några exempel på olika specifika kassettband med gott anseende.

Det är svårt att säga vilka kassettband som är bäst. Det är nämligen tycke och smak samt att de kan vara bra för olika ändamål men det finns ett antal kassetter som är erkänt bra för deras syfte.

maxell UD XLII kassettband
Maxell var en av de bäst ansedda tillverkarna av kassettband.

Maxell: Maxell gjorde generellt kvalitativa kassettband. UR är deras helt basic band som funkar ok till det mesta. UD och UD-XLI, UD-XLII var också väldigt populära och bra normal kassetter.

Maxell XLII kassettband
Maxell XLII var ett av deras finaste kassettband.

Maxell XL II samt XL II-S – Typ II, high bias var mycket kvalitativa och populära typ 2 kassetter.

Maxell UDII kassettband
Maxell UDII

Maxell MX – Typ IV ett riktigt high end band.

TDK SA-X kassettband
TDK SA-X var en högkvalitativ kassett

TDK: TDK är en till av de ansedda tillverkarna och deras D och AD kassetter är deras basic kassetter som funkar helt ok för de flesta ändamål.

TDK SA kassetten producerades under många år och många användare ser detta som sin favoritkassett. SA ändrades flera gånger om och kassetten från 1988 hålls av många som den absolut bästa. TDK SA-X var deras bästa typ 2 kassett.

TDK MA-R kassettband
TDK MA-R – av många ansett som den bästa kassetten som gjordes. Ytterhöljet är av metall. Kan ni få tag på denna kassett till ett överkomligt pris så är det nog det bästa kassettband ni kan få tag på. Det är inte ovanligt att det går för 800 kr även om det är använt.

TDK MA var deras standard typ 4 kassett. Sen fanns också MA-X. Deras MA-R (och MA-XG) var deras top of the line typ 4 kassett.

Sony HF kassettband
Sony HF var ett mycket populärt normalband som höll hög kvalitet. Bäst var nog kassetten 1985-86.

Sony: Sony HF var ett populärt normalband under många år. Deras metal och UX-varianter var deras bästa kassetter.

Sony UX kassettband
Sony UX var ett högkvalitativt band

Var kan jag köpa oinspelade kassettband?

Det är ju här det börjar bli knepigt.

Nyproducerade kassetter: Maxell UR finns att köpa från Amazon.se samt en del andra återförsäljare. Även TDK finns att köpa hos amazon.se.

NOS och begagnade kassettband finns att köpa på tradera och loppisar. Om man är villig att beställa online från andra länder så är ebay ett bra alternativ. Men även Tapeheadcity.com och liknande sajter aktuella.

Även om kassettband har fått ett uppsving på senare år så är det väldigt svårt att hitta nya kassetter ute i handeln. Det bästa alternativet om man vill köpa högkvalitativa kassetter är fortfarande att leta på marknadsplatser online efter NOS kassetter. Normalband av diverse tillverkare kan man hitta hos diverse e-handlare.