Pioneer tillverkade inte sina kassettband själva. De var mest till för promotion och finns därför inte att tillgå i nån högre utsträckning idag. Här är i alla fall ett test av dem från 1983. Pioneer kassetter testade: Pioneer M1a, Pioneer C1a, Pioneer N2a samt Pioneer N1a.

pioneer M1a

Pioneer testresultat

Pioneers metallband M1a hamnar i vårt test bland de allra bästa banden. Till stor del är det säkert välförtjänt. Bandet är tillverkat av Fuji och liknar mycket Fujis eget metallband, som dock inte finns med i testet. Men vi har bara tillgått en C60-version av bandet, och mätningarna är därför inte helt jämförbara med de övriga. I diagrammet kan man tydligt se att kopieringseffekten är betydligt mindre för Pioneerbandet som är tjockare än de övriga.

Såvitt vi kan bedöma så borde ändå Pioneerbandet placera sig i absoluta toppen även i C90-version. (Vi har bl a jämfört med Fujis C90-version som alltså inte kommer att marknadsföras i vårt land.) Till det utmärkta resultatet bidrar hög dynamik och bra egenskaper vid höga frekvenser.

Att Pioneers kromband C1a liknar Fujis FRII beror också på den nära släktskapen. De flesta egenskaper är praktiskt taget identiska. Men det finns en viktig skillnad. C1a klarar ca 1dB högre nivå vid låga frekvenser, och därför placerar vi det något bättre än FRII, i grupp 3 bland de goda krombanden.

När det kommer till järnoxid är förhållandet det omvända: Fujis originalband ger bättre resultat än Pioneers N2a. Här är det främst frekvensgången som skiljer. Pioneerbandet ger inte riktigt rak frekvensgång, och dessutom mera kopieringseffekt. Därför placerar vi det bland de medelmåttiga järnoxidbanden i grupp 4.

Pioneer N1a är ett enkelt band. Köp det om det är billigt, men vänta inga fantastiska välljud. Dynamiken är låg och diskanten trött. Grupp 5.

Förklaring till klasserna/grupperna:

  1. Bästa banden på marknaden. Här finns bara typ IV
  2. Mycket bra band. Här finns både typ IV och typ II.
  3. Bra band av typ IV, II och I.
  4. Användbara band av typ II och I.
  5. Enkla band av typ I.
  6. Här hamnar de allra enklaste banden av typ 1

Test i Elektronikvärlden 1983

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta kassett tillverkare förändrade sina band genom åren och ibland ändrade de beteckningen på dem men ofta förändrades bandkvalitén utan att man ändrade beteckningen. Så om man läser gamla tester är det viktigt att veta när de är gjorda samt vilken årgång kassetterna som testades var.

Relaterade artiklar:

TDK kassettband testade 1983

SONY kassettband testade 1983